Scheefwonen (update)

Door rrikkert op woensdag 18 november 2015 15:30 - Reacties (28)
Categorie: Overig, Views: 9.025

Opzoek naar een huis... een punt in je leven waar de meesten van ons ooit zullen belanden. Zo ook ik, (toen) 22-jarige, net begonnen op de arbeidsmarkt. In een relatie en dus van plan om samen te gaan wonen.

We waren opzoek naar een leuk huisje/appartementje, welke wij op huurbasis wilden betrekken. Van plan om daar een jaartje of twee te blijven plakken om daarna een huis te kopen.

Eerst maar is de mogelijkheden onderzoeken. Gezamenlijk verzonnen inkomen (bruto) ongeveer: 3000 euro. Sociale huurwoning valt dus af. Want het gezamenlijke inkomen mag op jaarbasis niet hoger zijn dan ¤35.000. Met onze 36.000 euro komen we daar net boven. Helaas pindakaas zou je zeggen, maar gelukkig is er nog de vrije sector. Oké, www.funda.nl, huren, in Lelystad, prijs tot 900 euro kale huur, toon resultaten *klik*.

En dan, leuk huisje gevonden, huurprijs 800 euro per maand (voor minder dan 800 euro per maand hebben ze alleen garageboxen). Voorwaarden: bruto inkomen moet minstens 4x de huurprijs zijn (3200 euro dus). Verder kijken dan maar... ander huisje zelfde verhaal... volgende huis... zelfde verhaal.

Hmmm, er zit dus een gat tussen huren in de sociale sector en huren in de vrije sector. Dus, vroegen wij ons af, hoe komen we nu aan een huis. Na wat dieper onderzoek blijkt het gat (voor mij en mijn vriendin) zelfs nog groter dan gedacht. Want wat is nou het geval? De woningbouwvereniging voor sociale huurwoningen kijkt naar de loonstroken inclusief overwerken (dus komt het inkomen op 3000 euro p/m) en in de vrije sector wordt alleen naar de vaste uren gekeken. Daar mijn vrienden 2 vaste dagen heeft maar altijd 2 dagen extra werkt zitten we op deze manier altijd boven het maximale inkomen voor een sociale huurwoning maar onder het minimum inkomen voor een huurwoning in de vrije sector.

Afijn, problemen zijn er om opgelost te worden dus keken wij naar mogelijkheden om toch samen te wonen, en die was er. Welgeteld één mogelijkheid is er om toch samen te wonen, tenminste, in de praktijk dan. Als we nou niet samen reageren op een sociale huurwoning maar alleen ik (de grootste kostwinner en degene die het langste ingeschreven staat bij de woningbouw) dan heb ik wel recht op een woning, en komt mijn vriendin gewoon bij mij wonen. Op papier woont ze dan bij haar ouders, maar in de praktijk wonen we samen. Omdat we samen teveel verdienen: scheefwonen dus.

Nu wonen we ondertussen alweer 5 maanden samen en gaan we binnenkort naar de gemeente om haar bij mij in te schrijven zodat we ook op papier samenwonen.

Ik zit echter nog steeds met de vraag in mijn hoofd: waarom zit er een gat tussen de sociale huurwoning sector en de vrije sector. Dat lijkt me niet de bedoeling? Ook als je salaris elk jaar mee stijgt met de economie kan het jaren duren voordat je het gat kan overbruggen. Aangezien ik vind dat iedereen recht heeft op een woning vind ik het vervelend dit te moeten constateren. Is het niet de taak van de overheid om iedereen van een woning te kunnen voorzien?

Natuurlijk kan je zeggen: er zijn woningen beschikbaar, maar jij wil per se samenwonen. En je kan ook zeggen: waarom koop je geen woning? In theorie heeft de overheid dus zeker zijn taak volbracht, helaas werkt het in de praktijk, net als in veel andere gevallen, anders.

Hoe gaat het bij jullie met wonen? Zijn er anderen die dit ook ervaren hebben?

Voor mij (en mijn vriendin) heeft het in ieder geval een hoop frustratie opgeleverd in de zoektocht naar een woning, en nu we er wonen zijn we niet altijd op ons gemak. Als de woningbouw langskomt om een reparatie uit te voeren is het overduidelijk dat de woning meerdere personen huisvest. Gelukkig kan het Jan de Klusjesman weinig schelen want we hebben er nog geen problemen mee gehad maar dat had ook anders kunnen lopen!

Een passend einde voor deze blog heb ik niet, laten we het maar houden op: en ze woonden nog lang en gelukkig:)

Update:
Zoals in de reacties te lezen valt ben ik lang niet de enige die in een 'gat' zit tussen de sociale sector en de vrije sector. Sommigen zeggen ook geen kant op te kunnen als ze uit de sociale sector willen komen omdat de vrije sector belachelijke voorwaarden stelt en de banken niet mee willen werken voor een koopwoning. Op deze manier wordt de doorstroom niet bevorderd.

Eppo heeft nog een paar goede tips voor huurders:
1. De woningbouwvereniging kijkt bij je inkomen naar het inkomen dat je hebt opgegeven bij de belastingdienst. Gezien die niet zo snel zijn, zit je ongeveer met gegevens van 1 tot 2 jaar geleden. Als je daar minder verdiende dan nu, dan moet je gewoon die gegevens gebruiken.
2. Een woningbouwvereniging maakt zich echt niet druk over wie er precies woont, zolang de huurder er maar woont. Er zijn genoeg mensen die wel samenwonen, maar het contract nooit hebben aangepast. Het wordt pas lastig als de huurder overlijd of verhuist, terwijl de mede inwoner er nog wil blijven wonen. Die heeft geen overeenkomst en heeft nergens recht op.
3. De belastingdienst kijkt wel wie er woont op 1 adres als je gebruik maakt van (huur)subsidie. Elke subsidie die je hebt, die gebaseerd is op een inkomen van een huishouden, geeft je een risico. Zolang je die subsidie niet afneemt, dan maakt niemand zich er druk over wie er in een huis woont.
4. Schrijf je vriendin pas 2 januari in. Op 1 januari wordt er bepaald wie er op een adres woont en hoeveel je moet gaan betalen aan gemeente belasting (vaak een verschil tussen 1 persoonshuishouden en een meerpersoonshuishouden), maar ook hoeveel je gezamenlijke inkomen is. Hierop wordt gebaseerd hoeveel je huur wordt verhoogd. Zeker met twee inkomsten zit je al snel boven de inkomensgrens en gaat je verhoging maximaal omhoog.


Hopelijk kunnen jullie hier ook wat mee! Ik in ieder geval wel, want ik ga zeker wachten tot januari om mijn vriendin bij mij in te schrijven.

Volgende: Loze beloftes 10-'15 Loze beloftes

Reacties


Door Tweakers user Moosjes, woensdag 18 november 2015 15:58

Ik heb enkele jaren geleden een huis gekocht. En in mijn ogen zou je niet moeten gaan huren. Ik ben per maand, voor een woning welke ook te huur wordt aangeboden voor ¤ 900,- slechts een kleine 600 euro kwijt aan rente. Dat betekend dus dat je met huren 300 euro per maand weggooit. Natuurlijk heb je iets meer kosten voor onderhoud maar daarmee zit je niet aan die 300 euro per maand. Tenminste ik niet.

Door Tweakers user xleeuwx, woensdag 18 november 2015 15:58

Hmm zelfde verhaal hier, en voor mij was er zelfs geen huizen te krijgen (huur) tussen 700 - 1100 euro op de vrije sector. Dus het enige wat nog over was voor ons was idd scheefwonen of kopen wat in deze tijd vrij gunstig is.

En wij hebben dus het laatste gedaan. Daarnaast hebben de mensen in dit gat ook altijd nog te maken met dat ze geen subsidies krijgen en wel de volle mep belasting moeten betalen (misschien om over na te denken voor jullie gaan samenwonen op papier).

Door Tweakers user rrikkert, woensdag 18 november 2015 16:05

ayahuasca1986 schreef op woensdag 18 november 2015 @ 15:58:
Ik heb enkele jaren geleden een huis gekocht. En in mijn ogen zou je niet moeten gaan huren. Ik ben per maand, voor een woning welke ook te huur wordt aangeboden voor ¤ 900,- slechts een kleine 600 euro kwijt aan rente. Dat betekend dus dat je met huren 300 euro per maand weggooit. Natuurlijk heb je iets meer kosten voor onderhoud maar daarmee zit je niet aan die 300 euro per maand. Tenminste ik niet.
Klopt, kopen is zeker voordeliger en zou ik zeker doen, zij het niet dat het de eerste keer is dat ik samen ga leven met mijn vriendin en 'je weet nooit hoe het loopt'. Vandaar bewust de keuze gemaakt om eerst te huren. Bedoeling is inderdaad om na een jaartje samenwonen te gaan kijken voor een koopwoning. Liever nu wat geld 'weggooien' maar wel de zekerheid dat het goed gaat samen dan straks een huis wat ik niet alleen zou kunnen betalen (en mijn vriendin ook niet) mochten we uit elkaar gaan.

Verder geef ik je zeker gelijk.

Door Tweakers user Ample Energy, woensdag 18 november 2015 16:41

Ondanks jaren sparen kan ik helaas nog steeds niet kopen (ik verdien te weinig voor een hypotheek). Sociale huur is hier bijna niet en gaat me waarschijnlijk nog jaren wachten kosten. Particuliere huur kost me al gauw 70-75% van mijn loon en dan moet ik nog eten kopen en er komen nog vaste lasten bij e.d. Ik zou al gauw aan 120% van mijn loon zitten om überhaupt te kunnen wonen.

Ik heb zelf de winter van 2016 als grens. Daarna zet ik wat containers in de duinen en leg ik een ring van pijpbommen. Qua electriciteit heb je dan alleen wat je zonnepanelen je leveren, maar je woont leuk en het kost relatief gezien niks.

Door Tweakers user RoadRunner84, woensdag 18 november 2015 17:08

Ik en mijn vrouw zijn een aantal jaren geleden in een sociale huurwoning getrokken. Zij is full time huismoeder en heeft dus een inkomen van ¤0,-. Ik had toendertijd een inkomen van ca ¤34000,- op jaarbasis. Wij mochten er dus gaan wonen. Heden zit ik op een inkomen van ca ¤43000,- op jaarbasis. Bijgevolg zouden wij dus niet in aanmerking komen om opnieuw dit huis te betrekken, maar wij worden er ook niet uitgezet.
Kopen is voor ons geen optie, omdat ons dat op maandbasis zeker ¤200,- (exclusief onderhoud!) gaat kosten, terwijl wij momenteel niets overhouden (kinderen zijn geweldig, maar wel heel duur).

Door Tweakers user Joost.B, woensdag 18 november 2015 17:44

Ik woon nog alleen op dit moment in een sociale huurwoning in een dorp en ben met mijn vriendin aan het kijken om in Utrecht samen te wonen. Dan sla je pas stijl achterover wat je in de vrije sector moet verdienen om in de buurt van gelijkwaardig aan mijn huidige woonsituatie te komen. Dat de huur ca. 50% hoger is neem ik dan maar voor lief.

Deze inkomsteneis is me een keer voorgelegd:
Eenverdiener : 50 x de kale huurprijs bruto op jaarbasis
Tweeverdieners : 70 x de kale huurprijs bruto op jaarbasis (ieder 50%)

Ik verdien niet slecht maar 50x de kale huurprijs in een stad als Utrecht ga ik niet halen. Mijn vriendin der inkomsten zijn 60% van die van mij dus dat zet geen zoden aan de dijk. Ik moet wel zeggen dat ik misschien in een vrij hoog segment zoek. Ik ben een beetje verwend waar ik nu zit..

Heb ondertussen wel iets op het oog maar dat gaat allemaal niet zo snel dus vooralsnog zit ik in mijn dorpje. :P

[Reactie gewijzigd op woensdag 18 november 2015 17:45]


Door Tweakers user Bobmeister, woensdag 18 november 2015 18:00

Herkenbaar verhaal. Ik zit momenteel in eenzelfde situatie. Sociale huur verdien ik teveel voor, en de vrije sector stelt belachelijk hoge inkomenseisen. Dit terwijl het netto allemaal prima te betalen is. Dan denk je; nou dan koop je toch gewoon wat? Heel graag, maar dan moet de bank wel meewerken... en dat doen ze niet zolang ik een opleidingscontract heb (en dus geen vast contract) ...

Door Tweakers user Jeroenneman, woensdag 18 november 2015 20:04

En de politiek maar denken dat je scheefwonen terugdringt door mensen weg te dringen.

Nee!

Je moet juist een aanzuigende werking creëren. En daar faalt het beleid jammerlijk.

Mensen zitten gevangen tussen scheefwonen, en 100 euro overhouden, of opschalen naar een "gepaste" woning, en vervolgens gelijk 400 euro per maand extra te moeten neerleggen.

Er is chronisch gebrek aan een doorstroomwoning.

Door Tweakers user Felyrion, woensdag 18 november 2015 21:20

Hier een vergelijkbare situatie.

Ik ben jaren geleden in mijn huidige huurwoning getrokken, wat een sociale huurwoning is. Dat mocht toen omdat ik net afgestudeerd was toen ik hier ging wonen en dus nog geen vast inkomen had.

Inmiddels is al jaren wel zo gelukkig, maar uiteraard wordt de huur elk jaar maximaal verhoogd. Mede daardoor zou ik best een stap meer willen betalen voor wat meer woning. Maar dat is in de praktijk niet te doen.

Ik betaal nu zo'n 650 in de maand kale huur (voor zo'n 60m2) en zou best naar zo'n 800 willen, maar dat kan gewoon niet. De eerstvolgende huurwoning van 725:
Er geldt een inkomenstoets van minimaal ¤ 2.890,-- bruto per maand.
Wat zijn dat voor achterlijke regels?

Uit pure wanhoop ben ik maar voorzichtig op zoek naar een koopwoning, maar ook daar wordt het een éénverdiener zoals ik niet makkelijk gemaakt :'(

[Reactie gewijzigd op woensdag 18 november 2015 21:21]


Door Tweakers user Yankovic, woensdag 18 november 2015 22:05

Ik heb hier een paar jaar geleden ook mee te maken gehad. Verdiende net teveel voor sociale huur maar te weinig voor particulier.

Ik ben uiterindelijk wel particulier gaan huren (715,- kaal). Hier was inderdaad een inkomenstoets voor waar ik niet aan voldeed echter valt daar wel over te praten, zelfs als je er een paar honderd euro onder zit. Moest uiteindelijk 3 maanden ipv 1 maand borg betalen en het was geregeld.

Maar het klopt dat er een veel te groot gat tussen sociale woningbouw en particulier zit. Ik had destijds een grafiek gevonden dat je boven 33.000 jaarsalaris er eerst 8 tot 10k op achteruit gaat in koopkracht simpelweg omdat je alle toeslagen verliest en aangewezen bent op particuliere huur/koop. Dus pas bij 42-44k 'verdien' je weer evenveel als iemand met een jaarinkomen van 33k...

Door Tweakers user Eppo ©, woensdag 18 november 2015 22:39

Even een paar kleine tips:

1. De woningbouwvereniging kijkt bij je inkomen naar het inkomen dat je hebt opgegeven bij de belastingdienst. Gezien die niet zo snel zijn, zit je ongeveer met gegevens van 1 tot 2 jaar geleden. Als je daar minder verdiende dan nu, dan moet je gewoon die gegevens gebruiken.
2. Een woningbouwvereniging maakt zich echt niet druk over wie er precies woont, zolang de huurder er maar woont. Er zijn genoeg mensen die wel samenwonen, maar het contract nooit hebben aangepast. Het wordt pas lastig als de huurder overlijd of verhuist, terwijl de mede inwoner er nog wil blijven wonen. Die heeft geen overeenkomst en heeft nergens recht op.
3. De belastingdienst kijkt wel wie er woont op 1 adres als je gebruik maakt van (huur)subsidie. Elke subsidie die je hebt, die gebaseerd is op een inkomen van een huishouden, geeft je een risico. Zolang je die subsidie niet afneemt, dan maakt niemand zich er druk over wie er in een huis woont.
4. Schrijf je vriendin pas 2 januari in. Op 1 januari wordt er bepaald wie er op een adres woont en hoeveel je moet gaan betalen aan gemeente belasting (vaak een verschil tussen 1 persoonshuishouden en een meerpersoonshuishouden), maar ook hoeveel je gezamenlijke inkomen is. Hierop wordt gebaseerd hoeveel je huur wordt verhoogd. Zeker met twee inkomsten zit je al snel boven de inkomensgrens en gaat je verhoging maximaal omhoog.

Door Tweakers user Gamebuster, woensdag 18 november 2015 23:45

Huurhuizen zijn zo lastig te krijgen dat ik zelfs probeerde een huurwoning te krijgen, zonder succes, waarna ik maar als uitvalsweg een huis kocht van 260.000 euro, wat wel gewoon ging bij banken.

Door ErikG2, donderdag 19 november 2015 08:46

Wij zitten precies met hetzelfde. Op het moment dat wij genoeg wachtjaren hadden om een sociale huurwoning (eengezinswoning) te krijgen ging de inkomensgrens voor sociale huur drastisch op de schop, nu zitten we dus opgesloten in onze weliswaar ruimte flat maar we dachten toch echt te kunnen verhuizen naar een eengezinswoning. Vrije sector huur is voor ons veel te duur met 2 kinderen te onderhouden. Kopen verdienen we niet genoeg voor dus we kunnen geen kant meer op helaas.

Door Tweakers user rrikkert, donderdag 19 november 2015 09:47

Ik zal aan de hand van jullie ervaringen het artikel een kleine update geven. Het is dus een herkenbaar probleem.

Eppo bedankt voor de tips! Zeker die van het inschrijven van mijn vriendin, zij wil het liefst zo snel mogelijk, maar dit gaat haar zeker overtuigen nog even te wachten (mijn idee was ook wachten tot 2016, geen idee waarom ik dacht al dat het voordeliger zou zijn).

Door Tweakers user Gertjuhjan, donderdag 19 november 2015 10:10

Ik heb dit probleem ook gehad, toen ik in 2013 verhuisde. Men wilde ook een inkomen van 4 x de huur voor een vrije sector appartement. Wij hebben dit uiteindelijk opgelost door één van mijn ouders mee te laten tekenen om garant te staan.

Nu ben ik bijna uit dit gat, want ik ga komende week een koopcontract tekenen om nieuwbouw te laten starten!

Door Tweakers user hellfire_ultd, donderdag 19 november 2015 10:54

En goedkoper huren in een dorp, in plaats van in een stad? Is dat geen optie?

Door minime, donderdag 19 november 2015 12:26

Nog een tip:
Mocht je niet genoeg verdienen voor de vrije sector (=die belachelijke norm die ze vaak stellen). Dan kun je daarover natuurlijk wel in gesprek. kun/wil je aantonen dat je een redelijk spaarcentje hebt, dan kan er ook zomaar een OK uit komen rollen.
Eventueel kun je nog instemmen met een extra hoge borg, die je na een jaar gewoon terug kan vorderen op grond van de wet die zegt dat de borg niet meer mag bedragen dan 1 maand kale huur. Vervolgens zit je er mooi wel.
Én een voordeel van de vrije sector is dat je huur slechts stijgt met een in je contract afgesproken prijsindexcijfer en niet zo'n anti-scheefwonen loonsgebonden huurstijging.

Door Tweakers user Yankovic, donderdag 19 november 2015 14:05

minime schreef op donderdag 19 november 2015 @ 12:26:
Eventueel kun je nog instemmen met een extra hoge borg, die je na een jaar gewoon terug kan vorderen op grond van de wet die zegt dat de borg niet meer mag bedragen dan 1 maand kale huur. Vervolgens zit je er mooi wel.
De wet zegt dat de borg redelijk moet zijn daar zit dus geen maximum aan. Volgens de rijksoverheid acht de rechter een borg tot maximaal 3 maanden kale huur nog redelijk dus succes met het terugvragen...

Door Tweakers user GrooV, donderdag 19 november 2015 14:06

Banken zijn overigens veel makkelijker met contracten als je niet de volledige koopsom (103%) hoeft te lenen. Dus zet wat spaargeld in of leen wat bij familie. Een goede onafhankelijke adviseur kan daar ook bij helpen

Door Tweakers user Tehh, donderdag 19 november 2015 16:30

Heel herkenbaar verhaal. Wij konden vrij eenvoudig een sociale huurwoning krijgen omdat ik nog studeerde en dus (bijna) geen inkomen had. We kregen zelfs huursubsidie! Alleen jammer dat toen ik werk kreeg we wel weer alles konden terugbetalen. Van de vier maanden loon hield ik netto ongeveer 1 maand over, de rest kon naar onze blauwe enveloppen vrienden. Daarna nog ruim 2 jaar extreem scheef gewoond en flink gespaard. Huis kopen was daarna een eitje.

Eigenlijk zou je een soort van starters-huurwoningen moeten hebben met een maximale huurperiode van 2 of 3 jaar. Dat had je in Zwolle ook bij wat studentenkamers, die werden voor maximaal 1 jaar verhuurd. Op die manier creëer je een periode waarin mensen net de kans hebben om een lange-termijn oplossing te vinden (ook al los je niet alle problemen / knelpunten op in 2 of 3 jaar).

Huurprijs in een dorp bij sociale huur is overigens net zo duur als in de stad (regio Zwolle iig). De wachttijden zijn alleen (stukken) korter.

Door Tweakers user PcDealer, donderdag 19 november 2015 23:31

Er is bij mijn sociale verhuurder een klein percentage dat aan volgens de letter scheefwonen betreft. Informeer daar eens naar.
Op papier woont ze dan bij haar ouders, maar in de praktijk wonen we samen.
Valsheid in geschrifte? In elk geval voor de belastingdienst maken jullie onderdeel uit van een gezamenlijke huishouding en met je dus ook samen belastingaangifte doen.
ayahuasca1986 schreef op woensdag 18 november 2015 @ 15:58:
Ik heb enkele jaren geleden een huis gekocht. En in mijn ogen zou je niet moeten gaan huren.
Ga je dat ook verder onderbouwen dan de verwachte huurprijs?
Ik ben per maand, voor een woning welke ook te huur wordt aangeboden voor ¤ 900,- slechts een kleine 600 euro kwijt aan rente. Dat betekend dus dat je met huren 300 euro per maand weggooit.
Je lost dus niet af en je spaart ook niet?
Natuurlijk heb je iets meer kosten voor onderhoud maar daarmee zit je niet aan die 300 euro per maand. Tenminste ik niet.
En hogere gemeentelijke lasten, extra (levens)verzekering(en), extra "kosten" aan afschrijving (o.a. cv ketel). Laten we niet doen alsof huren zo slecht is of dat mensen die huren dom zijn.

http://www.berekenhet.nl/modules/wonen/huren-of-kopen.html
https://www.hypotheekshop...huis-kopen/huren-of-kopen
https://www.hypotheker.nl/zelf-berekenen/huren-of-kopen/
http://www.hypotheekvisie.../huren-of-kopen-berekenen
https://www.ing.nl/partic...-toch-nog-even-huren.html
http://blog.eyeopen.nl/hu...-rekening-mee-moet-houden

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 november 2015 23:40]


Door Tweakers user freedzed6, vrijdag 20 november 2015 10:38

In December gaat de FED in de VS zeer wel mogelijk de rente verhogen. Ofwel bye bye lage rente en dus ook verdere stijgingen. Zie ik hier een 1984 senario? nee dat niet maar als men wilt kan dit best wel eens pijn gaan doen op de NL huizenmarkt die in de randstad zwaar overspannen is. De eerste achtbaan is geweest ( 2007 ) de tweede komt binnenkort.
Mensen hebben nu nog de mogelijkheid om een huis te kopen. huren is immers gewoon je geld verbranden. Kopen is prima als de rent wel even 20-30 jaar vast staat en dat is ook precies de reden dat veel mensen NU een huis kunnen kopen

Je betaald hier echter voor een krot met gemak 265.000 ( van Opa geweest dus men wil keiharde pegels zien en die dommerikken stinken er nog in ook) Terwijl de prijs rond de 190.000 zou moeten liggen.

een paar dingen zijn wel duidelijk:

-Ik gooi al jaren mijn huurgeld weg (met kopen spaar je immers)
-Ik huur enorm scheef voor 500 euro. Ik vind dit erg prima. -
-Zolang die politicier (met Blok voorop) er niks van snappen; ga ik niet weg voor 500 euro meer per maand. Dit is niet op te brengen.
-Ik wil wel heeeeeel graag maar ik ga niet 2x zoveel betalen voor een f*cking krot en in een dorp ga ik al helemaal niet wonen.

Ik zit voor nu prima wachtende op de koopjes markt in 2017 als de zooi instort. :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 20 november 2015 10:39]


Door Tweakers user DUX, vrijdag 20 november 2015 16:20

Betreft social huur: ik mis in je startverhaal of je überhaupt ingeschreven staat op de lokale wachtlijst. Utrecht lijkt een thema te zijn, in dezen, gezien de looneis die wel erg bekend voor komt.

Als je niet ingeschreven staat voor langere tijd (minstens vijf jaar) dan kun je sociale huur sowieso vergeten. Desalniettemin, schrijf je beiden gewoon in want voor die zeven euro per jaar lig je niet krom en je weet niet wanneer je het nog nodig gaat hebben. Om bovenaan lijsten te komen op de tophuizen heb je tegenwoordig meer dan tien jaar wachttijd nodig.

Indien je wel ingeschreven staat: wees ervan bewust dat woningcorporaties nog steeds een deel van het aanbod weggeven aan mensen die tussen wal en schip landen, zie ook https://www.rijksoverheid...or-een-sociale-huurwoning. Woningnet (die de sociale huur in Utrecht regelt) doet mee aan deze regeling.

Ander ding: als je genoeg geld hebt kun je ook aanbieden om een half of een heel jaar in één keer te betalen, dan wil de vrijesectorverhuurder heel soms ook overstag.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 20 november 2015 16:22]


Door Tweakers user Firesphere, vrijdag 20 november 2015 19:52

De reden dat ik nu "scheef woon" is ook exact om deze redenen. Het gat is niet te vullen, ook naar een koopwoning is het niet te overbruggen. Je bent verplicht een paar duizend euro klaar te hebben om een huis te kopen, maar het kopen gaat niet lukken omdat de bank je nog geen tientje per jaar gunt.

Door Tweakers user PolarBear, maandag 23 november 2015 07:58

1. De woningbouwvereniging kijkt bij je inkomen naar het inkomen dat je hebt opgegeven bij de belastingdienst. Gezien die niet zo snel zijn, zit je ongeveer met gegevens van 1 tot 2 jaar geleden. Als je daar minder verdiende dan nu, dan moet je gewoon die gegevens gebruiken.
De Belastingdienst is niet zozeer traag, ze kunnen pas je inkomen over een bepaald jaar vaststellen na dat jaar. De Belastingdienst gaat immers belasting heffen over dat inkomen dus moet dat wel kloppen.

Door Tweakers user triflip, maandag 23 november 2015 16:54

Zelf vind ik het gat tussen sociaal en vrije sector niet groot hoor, duurste sociale woningen zit je ook op 710 euro. Oke, die zal wel wat groter zijn als een woning in de vrije sector van 800 euro maar je moet niet vergeten dat de sociale woningen gesubsidieerd zijn om ook de laagste inkomens een degelijk onderkomen te bieden. Het grootste probleem zijn gewoon de wachtrijen veroorzaakt door scheefhuurders die maar blijven zitten omdat de vrije sector duurder is (en asielzoekers die onterecht voorrang krijgen maar dat is een andere discussie). Ze moeten de sociale huurcontracten gewoon tijdsgebonden maken, gewoon 2-3 jaar contract en dan evalueren of je nog wel recht hebt om gesubsidieerd te wonen.

Mijn eerste "eigen" woning was antikraak (vanwege te weinig jaren om een sociale huurwoning te krijgen). Daarna verhuisd naar een hele andere regio en kon dus weer opnieuw begin met jaartjes sparen, dus maar in een studentenhuis gaan wonen voor 2 jaar. Nu is mijn vrouw overgekomen vanuit Indonesië en werd het tijd voor een echte woning dus maar een appartement gekocht en woon nu goedkoper dan menig sociale huurwoning. Je moet als starter op de woningmarkt ook niet teveel verwachten.

Door Tweakers user Stoney3K, vrijdag 4 december 2015 10:19

triflip schreef op maandag 23 november 2015 @ 16:54:
Het grootste probleem zijn gewoon de wachtrijen veroorzaakt door scheefhuurders die maar blijven zitten omdat de vrije sector duurder is.
Dan vergeet je even dat er ook geëvalueerd moet worden of iemand een woning wel kan betalen. Op papier verdienen mijn vriendin en ik misschien 40k op jaarbasis, maar daar staat een aflossing van een studieschuld van een halve ton tegenover. Dat is geld wat ik niet uit kan geven aan huur. Er zijn genoeg scheefhuurders die graag weg willen maar nergens naartoe kunnen (voor niet iedereen is kopen een optie).

Woningcorporaties en makelaars/hypotheekverstrekkers meten soms ook met twee maten. Voor de sociale huur geldt alleen het inkomen wat bij de fiscus staat, maar voor vrije sector komen sommige inkomens niet in aanmerking.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 4 december 2015 10:21]


Door Smeets, dinsdag 23 februari 2016 14:19

ja waar moeten wij dalijk wonen.Het was een Sociale Huurwoning maar omdertussen betalen we 810 Euro Per Maand .Terwijl de buurman met een uitkering hier ook naast is komen wonen ja die had een urgentie en zit lekker voor 600 Euro plus nog eens huursubsidie.Dus wat is scheefwonen? Wij zijn 55 plussers dus kunnen geen huis meer kopen. Dat is waar ze op uit zijn huren onmogelijk maken dat je vanzelf moet gaan kopen.Wat een democratisch land was is niks meer van over.Net zoals in de oorlog zou mijn moeder zeggen moest je gewoon je mond houden ,wat dat aangaat is het nu nog steeds zo.Alleen ik hou mijn mond niet!

Reageren is niet meer mogelijk